experimenteerdrift |

Test: ijs met guargom of zonder

Meneer is nog altijd lekker aan het spelen met zijn Magimix ijsmachine. Een van de dingen die hem opviel is dat het zelfgemaakte ijs vrij snel smelt. Via Facebook kreeg hij de tip om wat guargom toe te voegen. Als rechtgeaarde culinist heeft hij dat natuurlijk in kiloverpakking in de voorraadkast staan. Wikipedia schrijft:

Guargom of guaran is het hoofdbestanddeel van het voedingsadditief guarpitmeel. Het is een polysacharide (een galactomannaan) en wordt gewonnen uit de zaden van de Guarplant. In de levensmiddelenindustrie wordt het gebruikt als verdikkingsmiddel en als stabilisator. Het wordt veel toegepast om de structuur van consumptie-ijs te verbeteren, waarbij het tevens zorgt dat het ijs minder snel smelt. Ook aan zachte kazen en roomkaas wordt het toegevoegd. Guarpitmeel bestaat voor driekwart uit voedingsvezel. Daardoor kun je er voeding meer volume mee geven, het is een vulstof.

Meneer maakte twee maal zijn basis aardbeien sortbetrecept:

  • 150 gram aardbeien
  • 25 gram citroensap (halve citroen)
  • 275 ml suikerwater (bestaande uit zes delen water, 3,5 delen suiker en 0,5 delen dextrose)

Aan een van de twee voegde hij een halve theelepel guargom toe.

Bij het proeven was het verschil in textuur zonneklaar. Sorbetijs met de gom heeft meer bite en voelt minder waterig. ‘Spekkig’ is de term die hij maar niet kan onderdrukken. Een overduidelijke verbetering. Maar smelt het ook minder snel? Hij vroor beide sorbets 24 uur in zodat ze even koud waren. Vervolgens woog hij gelijke hoeveelheden af en bood hij die op een bordje aan de kamertemperatuur ter smelting aan. Dit was het resultaat (versneld, de totale tijdsduur was 27 minuten):

https://youtu.be/9-apyllNQ6M

Conclusie

Een halve theelepel guargom op 450 ml ijsmassa geeft een duidelijke verbetering in textuur, die ook zichtbaar is tijdens het smelten. Het ijs blijft meer een geheel dan zonder gom. Voor de smeltsnelheid maakt het nagenoeg niets uit.

 


0 reacties op “Test: ijs met guargom of zonder
  1. Interessant! Is er ook verschil te merken in de schepbaarheid als je het uit de vriezer haalt? Normaal is sorbetijs nogal hard en onschepbaar als het uit de vriezer komt namelijk.
    Nah, hier ook aan het spelen met de ijsmachine namelijk 🙂

  2. Interessant! Ik ben ook benieuwd naar de schepbaarheid na 1 of 2 dagen u de vriezer! Ik ga het sowieso op het boodschappenlijstje zetten!

    1. Ik merkte niet echt verschil in de schepbaarheid van het sorbetijs. Ik zal t ook doen met roomijs en kijken hoe dat uitpakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp