filmpje, Over Rot, recept, zelf maken |

Nu op foodtube: kokosyoghurt maken met meneer Wateetons

Uit de onregelmatige serie ‘fermenteer met meneer’ waar in eerdere uitzendingen ook al miso, boter, tempeh én recentelijk yoghurt zijn gemaakt vandaag: een video kokosyoghurt maken. Want dat is makkelijk, leuk en lekker en bespaart je duur geld. 

Wat is kokosyoghurt?

Kokosyoghurt is yoghurt gemaakt van kokosmelk of kokosroom. Kokosmelk is een niet-zuivelvloeistof gemaakt in de stijl van andere notenmelk zoals cashewnoten of amandelmelk. Het is het resultaat van het verpulverde vruchtvlees van kokosnoten in combinatie met water en heeft een iets dikkere consistentie dan gewone volle melk (voor nog dikkere kokosyoghurt, gebruik alleen de kokosroom die naar boven komt).

Kokosyoghurt is gefermenteerd

Maar yoghurt wordt gefermenteerd met micro-organismen. Meestal gaat het om twee soorten melkzuurbacteriën: Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus en Streptococcus thermophilus. De melk fermenteert op 30 à 45 °C . Dit geheel blijft dan gedurende 4 tot 16 uur (afhankelijk van de temperatuur) onder constante temperatuur staan, zodat de bacteriën hun werk kunnen doen. Hierna wordt het geheel afgekoeld en is de yoghurt klaar voor consumptie.

Hoe kom je aan de bacteriën voor kokos yoghurt?

Je hebt drie opties:

  • Je koopt ze, bij starterculturen.nl. Daar verkopen ze meer dan 15 verschillende verschillende yoghurtculturen, waaronder een aantal vegan culturen die perfect geschikt zijn voor vegan yoghurts als kokosyoghurt.
  • Probiotica uit de gezondheidswinkel bevatten ook melkzuurbacteriën en die zijn vaak heel geschikt om yoghurt mee te maken, en volledig vegan.
  • Als het niet per se vegan hoeft te zijn kun je ook een gewone yoghurtcultuur gebruiken of gewoon een scheutje yoghurt.

Meer leren?

Bekijk de video over kokosyoghurt maken hierboven, koop het boek Over Rot of volg een workshop van Meneer Wateetons


0 reacties op “Nu op foodtube: kokosyoghurt maken met meneer Wateetons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Misschien vind je dit ook leuk

Festival van de slager: masterclass Erik Waagmeester en Meneer Wateetons

Leer een varken uitbenen! Van 17 tot en met 22 april is het de Week van de Slager. Met maar liefst 3x Erik Waagmeester en Meneer Wateetons: live masterclass varken uitbenen en twee challenges.


Fermentatie to do list

Check deze handig kaart met bekende fermentaties, gecategoriseerd naar hoofdingrediënt. Welke heb je nog niet geproefd?

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp