Over charcuterie |

Nu in de winkel: Over Charcuterie

Over Charcuterie – Meneer Wateetons

Maak je eigen vleeswaren op slagersniveau

In Over Charcuterie kom je alles te weten over het zelf maken van vleeswaren: van Italiaanse hammen, coppa en pancetta, tot beroemde Franse patés en terrines en Nederlandse slagersklassiekers als achterham of rookvlees. In duidelijke stap-voor-stapfoto’s en uitgebreide instructies worden alle technieken helder uitgelegd. Uiteraard ontbreken ook de foutenanalyses niet. Met de bijna 100 recepten in Over Charcuterie maak je voortaan je eigen vleeswaren op slagersniveau.

Over Charcuterie is het zevende boek van Meneer Wateetons, die eerder diepgaande en humoristische DIY-handboeken schreef over onder andere fermenteren, roken, drank maken en worst draaien.

Inhoud

Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Verschijningsdatum: mei 2019
Aantal pagina’s: 288 pagina’s

Auteur: Meneer Wateetons
Illustraties en vormgeving: Tijs Koelemeijer
Fotografie: Saskia Lelieveld
Styling: Alexstyling
Uitgeverij: Carrera Culinair
EAN9789048845347

Te koop

Over charcuterie is vanaf 16 mei 2019 te koop in de betere (kook)boekhandels, fysiek zowel als online en hier en hier.

Bestel direct bij de auteur

Of koop hem direct bij Meneer Wateetons natuurlijk, met een opdracht, handtekening of vette vinger naar wens.

Voorproefje?

Bol.com heeft een inkijkexemplaar 

Ik heb de Worstbijbel al, is er veel overlap?

Over Charcuterie bestaat uit vier inhoudelijke hoofdstukken, met een introducerende hoofdstuk ‘Voorzouten’ (oa. waarom is een varken zo geschikt voor charcuterie, waar zit welk onderdeel, waarom is ‘garbage in, garbage out’, wat betekenen PGI, PDO en TSG, welke materialen heb je nodig en welke veiligheidsmaatregelen hanteer je?) en een afsluitend ‘nadrogen’ (leveranciers, foutenanalyses, etc.).

In ‘Rauwe Charcuterie’ leert de lezer alles over het maken van zijn of haar eigen pancetta, lardo of bresaola. En natuurlijk de Sultan der Charcuterie: droge ham. Veel aandacht voor zouttechnieken (vacuummethode vs schepmethode) en droogtechnieken (oa. Italiaanse vs Spaanse methode).

‘Gekookte Charcuterie’ gaat over veelal Hollandse slagersklassiekers als Zeeuws spek, grillham of rookvlees. Onderwerpen als kerntemperatuur, gaartechnieken en zoutmethoden als droogzouten en injecteren worden onder andere besproken.

In ‘Paté en Terrine’ leert de lezer alles over smeerbare terrines, sierlijke patés en croûte en gave aspics. Hierin besteed ik aandacht aan de technieken om snijbaarheid vs smeerbaarheid te krijgen, en versieringen met behulp van aspics en mooie deegkorsten.

Tot zover zijn alle onderwerpen nieuw. Alleen het vierde inhoudelijke hoofdstuk van Over Charcuterie over ‘Droge Worst’ overlapt met (één hoofdstuk) van de Worstbijbel. We hebben er een over getwijfeld, maar een boek over charcuterie is niet compleet zonder droge worst en alleen maar verwijzen naar de Worstbijbel vonden we ook een beetje flauw.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


nduja van de xenos

Haast je: ‘nduja is nu te koop bij de Xenos

‘Nduja. We hebben er hier ter plaatse vaker over verhaald. Het is de gedroogde smeerworst uit de krochten van de hel. Een foodhype zelfs. Hij komt uit Calabrië, Italië en is hier en daar te koop bij gespecialiseerde (online) delicatessewinkels. En sinds kort dus ook bij…. de Xenos.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp