Een smaakvol kerst gewenst
Alles klaar voor de kerstdis? Kaas- of charcuterieplankje? Mooie saus, diepe fond? Vandaag gaat er bij elk van ons weer meer dan 13 gram pure glutamaat naar binnen, waarvan het overgrote merendeel gewoon van nature in je tomaat of kaas zit. Gelukkig maar, het is lekker. Meneer Wateetons heeft zijn strooibusje E621 al op tafel staan.
Skeptoid is een van meneers favoriete science podcasts. Elke week legt Brian Dunning een wetenschappelijk onderwerp, fenomeen of legende onder het skeptische vergrootglas. Van cryptozoology tot ghost stories, van conspiracy theories tot gezondheidsclaims, van economie tot voedingsschandalen. Welk bewijs is er daadwerkelijk voor? Elke aflevering – en dat zijn er inmiddels meer dan 700 – duurt hoogstens een kwartier, is zowel in zijn geheel te lezen als te beluisteren en wordt onderbouwd met wetenschappelijke referenties. Best vermakelijk gebracht bovendien, hoewel meneer de zoveelste ghost story waar hij nog nooit van gehoord had ook wel eens doorspoelt. Ook sterk is dat de maker zich corrigeert en laat corrigeren, zoals dat hoort in de wetenschap. Fouten worden nu eenmaal gemaakt, nieuwe inzichten ontstaan. Een in de zoveel afleveringen bestaat de podcast dan ook uit correcties op eerdere shows. Dodelijk saai trouwens, maar wel goed.
Dus abonneer je op Skeptoid. Heb je gelijk een goed doel voor 2020 afgevinkt, een rationeler leven leiden, zonder dat je wist dat dat je doel was. Dan is het toch minder erg dat dat stoppen met roken weer niet lukt.
Een van de meest recente afleveringen gaat dus over MSG, mononatriumglutamaat, ve-tsin, animoto, E621. Je kent het wel. Naast aspartaam een van de meest verdachte, en tevens meest onderzochte, smaakmakers. Hoe gevaarlijk is dat eigenlijk. En hoe gevoelig ben je er daadwerkelijk voor?
Lees hier, of luister hier. Een smakelijk vanavond.
Eén reactie op “Een smaakvol kerst gewenst”
Geef een reactie
Misschien vind je dit ook leuk
Science sunday: floëembanaan, marskombucha en schimmelvoer
In deze editie van Science Sunday: hoe de banaan in de afgelopen 7000 jaar onherkenbaar is veranderd, hoe je op Mars wel kombucha kunt eten maar niet kunt drinken en hoe schimmels de toekomst van ons eten vormen.
Science sunday: Holotypic Occlupanid Research Group
Soms stuit je op een veld van wetenschap waarvan je niet wist dat het bestond. Meneer Wateetons ontdekte onlangs de studie der occlupaniden.
agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend
ja het blijft toch de zoutgeworden umami